Heb je een vraag?
Stel je vraag door ons een mail te sturen of het contactformulier in te vullen.
Home Extreme omstandigheden: Hitte
(Her)ken de symptomen, en weet wat je moet doen, en wat je niet moet doen!
Oververhitting kan hitte-uitputting of – erger – een hitteberoerte tot gevolg hebben. Hitte-uitputting (zonnesteek) is een vorm van uitputting door vocht- en/of zoutverlies, waarbij het lichaam meer warmte vasthoudt dan het kwijtraakt. Hitte-uitputting geeft een griepachtig beeld. Het slachtoffer zweet erg en heeft een koele huid. Hitte-uitputting kan overgaan in een hitteberoerte. Een hitteberoerte ontstaat bij grote fysieke inspanning of te grote blootstelling aan hitte, waarbij de temperatuurregulatie van het lichaam faalt en transpireren niet meer helpt of zelfs volledig stopt. Dit is levensbedreigend!
Zorg dat je voldoende drinkt (liever geen koffie) om oververhitting te voorkomen. Op hete dagen kan je lichaam twee liter vocht per uur verliezen! Bij inspanning tot 90 minuten is (extra) water prima, bij inspanning vanaf 90 minuten (of 60 minuten als het warm is) kun je beter isotone sportdranken drinken. Deze dranken vullen de mineralen aan welke je verliest tijdens het zweten. Neem niet te veel drinken vooraf, want hier kun je misselijk van worden of darmklachten krijgen. Voor meer info over drinken tijdens inspanning, klik hier
Draag lichtgekleurde katoenen kleding om de hitte te reflecteren. Katoen absorbeert zweet en als dat verdampt koelt het lichaam af. Draag een zonnebril en een pet om je gezicht tegen de zon te beschermen.
Tip van sloeproeier Merijn De Haas
(diverse keren met 35+°C en weinig wind lange roeitochten gemaakt): neem een aantal handdoeken mee, dompel ze in het water en leg ze tijdens een training/race naast je neer op je doft, eventueel een kleine natte handdoek in je nek. Vet je oksels in met vaseline want je shirt wordt nat en kan dan gaan schuren. Gebruik waterproof zonnebrand. Na de wedstrijd handdoek weer in het water dompelen en geheel over je hoofd doen.
Een bekwame stuur neemt zelf extra voorraad water mee, en ziet erop toe dat de roeiers ook extra water meenemen. Veder houdt een bekwame stuur de roeiers goed in de gaten en neemt bijtijds maatregelen, want oververhitting kan snel ontstaan bij warm weer! Bij constateren van verschijnselen direct in actie komen en de training/ wedstrijd afbreken!
Iemand met hitte-uitputting transpireert en krijgt een bleek uiterlijk. Hij heeft een normale temperatuur, voelt zich vaak duizelig en loom, heeft geen eetlust en hoofdpijn. In extreme gevallen verkrampen armen, benen en buik. Iemand met een hitteberoerte heeft een droge hoogrode huid en een hoge lichaamstemperatuur. Hij ademt snel en diep en krijgt in een gevorderd stadium bewustzijnsstoornissen en soms toevallen.
Breng het slachtoffer in de koelte (uit de zon). Je kunt samen met een aantal opvarenden een (redding)deken boven het slachtoffer houden en zo voor schaduw zorgen. De zilveren kant weerkaatst het zonlicht. Leg een reddingdeken nooit direct op het slachtoffer bij oververhitting. Dan kan hij zijn warmte niet kwijt. Maak haar/zijn kleding los en geef water met wat zout of sportdrank te drinken. Om iemand met een hitteberoerte snel af te koelen, kun je natte koude doeken op het hoofd leggen (ververs deze regelmatig). Breng een slachtoffer van hitteberoerte direct naar het ziekenhuis.
Stel je vraag door ons een mail te sturen of het contactformulier in te vullen.
Stel je vraag door ons een mail te sturen of het contactformulier in te vullen.